Personel Home Page yani Türkçe karşılığıyla “Kişisel Web Sayfası” olarak adlandırılmış olan PHP, günümüz internet sitelerinin büyük bir çoğunluğunda kullanılan betik dildir. PHP kullanarak web sayfası hazırlamak, veritabanı yönetimini yapmak, çeşitli matematiksel hesaplamaları yapmak oldukça kolaylaşmaktadır.
Web programlama dilleri “sunucu” tarafında çalışanlar ve “istemci(kullanıcı)” tarafında çalışanlar olarak ayrılmaktadır. Kısaca aralarında ayrım yapmak gerekirse, bir internet sitesini görüntülemek istediğinizde karşınıza çıkan sonuçlar sizin bilgisayarınızda gerçekleşiyorsa istemci, dosyaların bulunduğu sunucu da gerçekleşiyorsa sunucu tabanlı olarak ayrılmaktadır. HTML, JavaScript gibi diller ile yazılan kodlar kullanıcının bilgisayarında derlenip ekrana sunulduğu için bu dillere istemci tabanlı diller diyoruz. PHP ve ASP gibi sunucu tabanlı dillerde yapılan işlemler, kullanıcının gönderdiği istekleri sunucunun yorumlanmasıyla oluşur. Kullanıcıya sadece yorumlanan kodların sonucu gösterilmektedir. PHP dilinde işlerin sunucu tarafında gerçekleşmesi ile kodların yorumlanmasının daha hızlı olmasını sağlamaktadır.
PHP’nin Avantajları
- PHP’nin kullanıcılarına sunduğu avantajları oldukça popüler bir dil haline gelmesini sağlamıştır. En önemli avantajı olarak açık kaynak kodlu olması ve geliştirilmesine herkesin katkıda bulunmasını söyleyebiliriz. Bu durum aynı zamanda PHP’nin sürekli güncel kalması ve hızlı geliştirilmesini sağlıyor.
- Kod yapısı C, JavaScript, Perl gibi dillere çok yakın olduğundan benzer diller bilen kişilerin PHP’ye adapte olması çok kısa sürmektedir.
- Kullanıcı sayısı oldukça fazladır. Bu sayede geliştiricilerin ihtiyaç duyduğu her türlü araç ve kodlara kolaylıkla ulaşılabilmektedir.
PHP’nin Çalışma Mantığı
Bir web sayfası açtığınızda işlemler aşağıdaki gibi gerçekleşmektedir.
1. Kullanıcı gitmek istediği adresi web tarayıcıya yazar.
2. Sunucu kullanıcının çağırdığı dosyadaki PHP kodlarını ayrıştırır ve yorumlamasını yapar.
3. Sunucu yorumlanan kodları HTML çıktısına dönüştürür ve kullanıcıya yansıtır.
HTML veya JavaScript ile kodlanan bir web sayfasına gittiğinizde tüm kodlara erişim sağlayabilirsiniz. Yukarıda da bahsetmiştik bu diller istemci(kullanıcı) tarafından yorumlanan diller olduğundan kodları aynı şekilde bilgisayarınıza göndermek zorundadırlar. PHP kodları sunucu tarafında yorumlandığından kullanıcının yazılan PHP kodunu hiçbir şekilde görmek şansı yoktur. Kullanıcının karşısına sadece PHP kodunun sonucu HTML olarak gönderilmektedir.